Rólunk

A domaszéki Struccfarmunkról

A családommal évente 800-1000 db csibét állítunk elő 1994 óta.

Amikor elkezdtük a strucc tartást hosszú távú befektetésre  gondoltunk.

Mi az Afrikai fekete nyakú fajtát tenyésztjük.  A hosszú távú tapasztalat azt mutatja , hogy az Európában tenyésztett legszaporább fajtáról van szó.  A strucc fajok közül mind húskihozatalban mind szaporaságban ez bizonyult a legjobban, szemben a vörös és a kéknyakú struccal.  Elsősorban a struccot Európában is azért tenyésztik , mert a húsa koleszterin szegény , magas vitamin tartalommal és teljes zsírmentességgel rendelkezik. Ugyanakkor a húsa puha és hasonlít a szarvasmarháé hoz. Ezen felül a bőrét , tollát hasznosítják.  A tojás héjából -amiből nem kel ki csibe – különböző dísztárgyakat pl lámpát , ékszertartót készítenek vagy festik illetve gravírozzák.  A tojás étkezésre kiválóan alkalmas , egy átlagos méretű  tojás (1,40kg-1,70kg) kb 20-25 tyúktojásnak felel meg. Vannak kirívó estek is –amik elég ritkák- nálunk az eddigi legnagyobb tojás 2,20 kg –os volt.

Jelenleg  a tenyész állományunk 20 családból áll. Minden egyes családot 1 kakas és 2 tojó alkot, így a leggazdaságosabb a trucc tenyész családok tartása.  Tartásuk nem igényel túl nagy befektetést. Egy tetővel rendelkező, három oldalról szélvédett fallal védjük . Rendkívül jól tűrik a hideg időjárást, beleértve a havat is. A  tenyészállatok súlya 110-150kg között mozog. Jelenlegi törzsállományunk szaporulta évi 800-1000 db csibe közé tehető

Farmunkon kizárólag strucc csibe keltetést és előnevelést folytatunk.  A keltetés időtartama elég hosszú , 42 napot vesz igénybe. Ezután kezdődik a csibék előnevelése  , mely 3 hetes korukig tart.  Ezt követően kerülnek értékesítésre. Vevőinket a kismadarak felneveléséhez teljes körű tanácsadással látjuk el. A vágás érettséget 10-12 hónapos korukra érik el , ekkor kb 100-110 kg átlag súlyúak. A továbbtartásra szánt legszebb állatokat további 2-3 éves koráig kell tartani , hogy a párzás és a tojásrakás megkezdődjön.  Kiskorunkban nekik készítet speciális tápot kapnak, később gabonaféléket és lucernát kapnak. Ismert betegségük nincs , éves védőoltást nem kell nekik adni.

Kapcsolat

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolat 

Hírlevelél

Hírlevél feliratkozáshoz töltse ki az alábbi mezőket:
©2024 Struccfarm Domaszék. Minden jog fenntartva!

Keresés